Praktijkexamen Matroos

Het praktijkexamen matroos is een verkort opleidingstraject voor iedereen van 19 jaar of ouder die in de binnenvaart als matroos aan de slag wil. Er is geen voorkennis vereist. Wel is het verplicht om de opleiding te volgen aan boord van een schip dat erkend is als leerbedrijf.

 

Aan boord van het schip worden gedurende minimaal 60 vaardagen diverse opdrachten uitgevoerd. Deze opdrachten worden door de kandidaat verwerkt in een online portfolio. Op deze manier kan de begeleider van de Maritieme Academie Holland op afstand de kandidaat begeleiden in zijn of haar voortgang.  Als 60 vaardagen zijn gemaakt en het portfolio wordt met een voldoende beoordeeld door een assessor van de Maritieme Academie Holland, mag de kandidaat op voor het afsluitende examen.

Het afsluitende examen neemt een halve dag in beslag en vindt plaats aan boord van een opleidingsschip van de Maritieme Academie Holland. Tijdens dit examen wordt in de praktijk getoetst of de kandidaat voldoet aan de eisen van het bedrijfsleven aan een matroos.

De cursus en het examen behandelen de volgende onderdelen:

 1.       Manoeuvreren en varen onder toezicht

 2.       Op commando ankeren

 3.       Meren en ontmeren vanaf het dek

 4.       Zeeklaar maken

 5.       Techniek aan boord

Tijdens al deze onderdelen is veiligheid een onderwerp waar altijd op gelet wordt.

Het schip waarop de opleiding gevolgd wordt, dient door de kandidaat zelf gezocht te worden en erkend te zijn als leerbedrijf.

Meer weten of aanmelden?