Leerlingen Maritiem College IJmuiden varen uit

Vrijdag 22 september stappen 26 vmbo-leerlingen van het Maritiem College IJmuiden aan boord van Tall Ship “De Eendracht”. Ze varen dan uit om een spannende zeilreis van vijf dagen te maken op zee.

Zout water

In totaal zeilen er 26 leerlingen derde- en vierdejaars leerlingen mee en 4 personeelsleden van het maritieme vmbo. Het doel is om te zeilen naar Schotland, Denemarken of Frankrijk afhankelijk van het weer en de wind. De leerlingen zullen daar in ieder geval een haven aan doen. Buiten het bezoek aan een buitenlandse haven, zullen de leerlingen vooral op zee zijn. Ze leren in deze week zeilen en ze kunnen hun kennis over knopen, sturen en navigeren nu eens op zee in de praktijk brengen. De zeilreis is dan ook bedoeld om de leerlingen die zich binnen het lesprogramma vooral op zoet water begeven, kennis te laten maken met zout water.

Leren zeilen

Leerling Sebastiaan Spaan (15 jaar) heeft er in ieder geval veel zin in om de reis te gaan maken. “Ik denk dat dit een hele leuke reis wordt en het lijkt me gezellig om die met mijn klasgenoten te maken. Ik hoop dat we veel mooie dingen gaan zien op zee, maar ook in de haven die we aandoen. Ik kan zelf niet heel goed zeilen dus dat wil ik wel heel graag leren tijdens de reis. We zullen verschillende wachten lopen (4 uur op, 8 uur af) waarbij we op dek zijn om bijvoorbeeld zeilen te hijsen, maar ook in de keuken, schoonmaakdienst, en natuurlijk waarbij we mogen sturen en navigeren.”

 De Eendracht

De Eendracht is Nederlands grootste gaffeltopzeilschoener, ook wel driemastschoener genoemd. Het schip is bijna 60 meter lang, 13 meter breed en steekt 5 meter diep. De Eendracht valt in de A-klasse schepen. Ook wel Tall Ships genoemd; de grootste zeilschepen van de wereld. De Eendracht is gebouwd om met onervaren (jonge) mensen de zee op te gaan. Veiligheid staat voorop. Zo hoeft er bijvoorbeeld niet in de masten geklommen te worden. Alle zeilhandelingen vinden plaats vanaf het dek.